Op glad ijs

Over welk glijmiddel je het best koopt. Daar waren we in de winkel over bezig tegen elkaar. Mijn collega en ik. Nu moeten jullie weten, ik werk in een broodjeszaak en niet in een erotheek. Het werd even doodstil onder de aanwezige klanten en daarna werd er hartelijk gelachen. Vlug werd er rondgekeken en heel de ruimte afgescand met onze arendsogen: Zitten er kinderen? Zitten er zuurpruimen? Bij mij komt het besef soms redelijk laat dat ik er misschien weer iets heb uitgefloept dat aanstoot kan geven aan één of andere toevallige aanwezige. Gelukkig was dat niet zo. Maar ik wil het wel even hebben over het onderwerp censuur.

De meeste “normale” mensen hebben een filter, een hele goede. Die weten wat ze het best zeggen, op welke moment en tegen wie. Zo zijn we opgevoed. Ik zelf ben ook redelijk doorsnee opgevoed, dus weet ik ook wat de maatschappij van mij verwacht op het vlak van mijn mond houden in sommige situaties. Maar er is ook nog zoiets als persoonlijkheid en persoonlijke interesses. Wat voor een ander taboe is, is voor mij een gewoon gespreksonderwerp. De keuze om therapeut te worden op het vlak van seks en relaties gebeurde dan ook heel spontaan en organisch en aansluitend aan mijn kunde om over elk onderwerp te praten alsof ik praat over een boterham met choco.

Gisteren zei er dan ook iemand tegen mij op het werk: “Het is wel moeilijk om Sarah rode kaken te laten krijgen, wanneer je iets aanstootgevends tegen haar zegt”. Gelukkig maar. Mocht er een koppel bij mij over de vloer komen, dat hulp nodig heeft in hun seksleven en er zou één of andere vorm van glijmiddel aan te pas moeten komen in hun slaapkamer, zou het maar al te gek zijn dat ik daar ten eerste niets van informatie over heb en ten tweede rode kaken van krijg wanneer ik hen daar in detail over zou willen uitleggen wat ze daar allemaal mee kunnen doen.

Sommige mensen denken bij het horen van dat woordje glijmiddel onmiddellijk aan ruige seks, orgiën en analiteiten, terwijl dit in de praktijk eigenlijk gewoon een hulpmiddeltje kan zijn voor veelvoorkomende “kleinere” seksuele problemen. Neem nu net bevallen vrouwen. Ik weet er een paar rondlopen. Wanneer je na de bevalling terug seksueel actief wil worden loopt dit soms allemaal niet helemaal van een leien dakje. Een beetje glijmiddel kan dan verlichting bieden. Oudere dames die nog seksueel actief zijn, maar fysiek gezien soms van nature problemen hebben met lubrificatie kunnen hierin ook soelaas vinden. Koppels die eens iets nieuws willen proberen en dit op een zo aangenaam mogelijke manier willen laten verlopen. Vrouwen met vaginisme die tijdens hun lange lijdensweg om toch intiem te kunnen zijn met hun partner toch ook niet alles op de natuurlijke weg kunnen laten verlopen, … de lijst is eindeloos.

Mijn hoop voor vele mensen is dat ze wat losser komen. Gewoon op communicatief vlak. Woorden als condoom, vagina, glijmiddel, zijn evenwaardig aan woorden als: confituur, tandpasta, auto of openbaar vervoer. Het zijn allemaal dingen die we vaak of soms nodig hebben, over verschillende niveaus van kwaliteit beschikken, lekker of noodzakelijk zijn en iets bijdragen aan ons dagelijks leven. Gelukkig heb ik fantastische collega’s, lieve vriendinnen, megatoffe zussen en broer en een superpartner waarbij ik gewoon mijzelf niet al te vaak de mond moet snoeren. Bij hen kan ik gewoon gezapig praten over gelijk welk onderwerp dat mij nauw aan het hart ligt en zij weten ook dat ze voor dit alles bij mij terecht kunnen. Met plezier.

Dit vind je misschien ook leuk